Rafiks nav vainīgs*


 

vara bungas: Daudzi noteikti jau ir redzējuši lauka taktiskās apmācības video Youtube  kanālā  Malhama’s tactical no grupas, kas darbojas  uzbeka (?) Abu Rafika vadībā, kas par samaksu nodrošina apmācību krieviski runājošiem Daesh kaujiniekiem. Neskatoties uz to, ka Rafika pasniegtās taktiskās gudrības SF snobi bieži sauc par primitīvām (bet ne nepareizām) un pārmet viņam vidēji laba  ierindas profesionāla karavīra zināšanas un prasmes, arī mums ir vērts ieskatīties šajos video, ja jau savu nav.

Malhama’s elite status makes sense against the background of Abu Rofiq’s own military career. Abu Rofiq told FP that he had moved as a young man from Uzbekistan to Russia, where, in addition to starting a family, he joined one of the Russian government’s most elite military units, a group of airborne troops known as the VDV. In 2013, Abu Rofiq left Russia for Syria, where rather than joining one faction, like most foreign fighters do, he remained independent and moved between them, before founding Malhama in 2016.

Malhama’s taktical izpelnījies Foreign policy vietnes uzmanību un rakstu, kura autors vispārinot secina, ka šādas un līdzīgas privātās kompānijas nākotnē var, ja ne izmainīt, tad  ietekmēt visu līdzšinējās karošanas tradīciju, proti, karš tiek “privatizēts”, tajā piedalās un gūst peļņu komersanti, kas atlasa, apbruņo  un apmāca efektīvākus karavīrus, nekā to spēj sev nodrošināt valstu oficiālās armijas. Ņemot vērā, ka karavīra iemaņu iegūšana  šodien nav pieejama plašām tautas masām, tad tie kuriem šādas iemaņas ir , noteiktajos apstākļos kļūst par  ļoti pieprasītiem speciālistiem šajā  darba tirgus nišā. Nezinu vai tā ir liela atklāsme, ņemot vērā mūsu zināšanas par UA karojošiem serbiem, RU pilsoņiem, gruzīniem  vai SY karojošajiem uzbekiem un čečeniem, bet jāņem vērā, ka prakse, kad valsts kurai ir nauda, bet nav vēlēšanās zīmēties vai riskēt ar saviem PD karavīriem,  izmanto šādas grupas, iet plašumā. LV situācijā tad rodas  jautājums vai serbu – čečenu – uzbeku- …  ar RU tieši it kā nesaistītās taktiskās reida grupas, kas hibrīdkara ietvaros var darboties mūsu teritorijā, tiks apkarotas ar visu NATO spēku vai tas paliks “mūsu iekšējā lieta”? Labs piemērs ir kaujas par Mosulu, kurā nostiprinājušies daži tūkstoši Daesh kaujinieku, kurus jau mēnešiem nevar izdabūt ārā no pilsētas desmitiem tūkstošu (līdz pat 100 tūkstosiem) lieli koalīcijas spēki. Attiecīgā mērogā apskatot NBS spējas, pat  rota  kas nokomplektēta ar Rafika līmeņa lietpratējiem var sagādāt ļoti lielas un ilgstošas problēmas.

Augstāk minētajā video piemērā par pirmās palīdzības sniegšanu  jāpievērš uzmanību darbību tempam (tas ir inscenējums, tādēļ steiga ir apzināta), pirmās palīdzības līdzekļu klāstam (atcerēsimies mūsu “tamponus” pret visām kaitēm), nodaļas medsomas saturam un IFAK izvietojumam  uz karavīra uzkabes vestes. Vienlaikus pamatoti kritizējama ir pārējo grupas karavīru darbība, kas blandās apkārt vai asistē nevis ieņem aizsardzības pozīcijas (jāsaprot, ka pretinieks ir granātas metiena attālumā).


*sketčs par Rafiku 🙂

28 domas par “Rafiks nav vainīgs*

  1. To marlīti, ko viņš tur uztina, varēja arī netīt. Ibo, ja tu liec žņaugu, tad uz brūces jāliek arī kārtīgs spiedošais, lai to žņaugu vēlams pēc padsmit minūtēm ( kad asinis sarecējušas) var ņemt nost. Kur palika spiedošais uz kājas? Kur palika muguras pārbaudīšana ( nekad neko nevar zināt, gatavojies uz ļaunāko), un vispār sīkāka ķermeņa apskate? Ja pieņemam, ka šamie grib ātrāk tikt prom uz salīdzinoši drošāku zonu, tad kāpēc triperēties ar nevienam nevajadzīgu marlīti un atsāpinošo – uzmeti žņaugus, uzņēmies risku, ka šamam nav vēl kāds kritisks ievainojums un transportē uz drošāku zonu.

    • pēdējā ziņa, ko no nbs pasniedzēja dzirdēju, ka žņaugu var turēt bez problēmām 2-4h. tas manā sapratnē nozīmē, ka spiedošo pārsēju pat varētu nelikt, ja 2 h laikā spēj nogādāt līdz operācijas galdam… kaut arī mums viņš spiedošo tomēr mācīja likt!

      • Ja pie amputācijas riktīgi špricē nekāds spiedošais nelīdzēs (neapturēs aciņošanu) un tad pats nonāksi pie secinājuma ka jālieto žņaugu.

        • es neesmu tik gudrs (vēl jo vairāk kā mediķis) un neko daudz nedomāju, daru kā māca! gribēju uzsvērt, ka zs-ā tagad māca, ka žņaugi jālieto un to var darīt līdz 4h. un mūsu diskusija, par žņaugu nedrīkstēšanu (vai drīzāk skeptiskumu) lietot, ir vēsture, par kuru var lasīt tikai kāda komandiera izteikumos kādā rakstā…

          • Ir notikusi pārapmācība par žņaugiem tiem simtiem un tūkstošiem, kam nemācīja?

            Jo ja ne, tad problēma nav mazinājusies.

            Turpinu arī gaidīt savu “visiem ZS jau izsniegto” IFAK.

          • Kaujas virsnieku progress fascinē, bet vai tev ir izsniegts IFAK ar visu moderno žnaugu, žīdu pārsēju, asins recēšanas un pretsāpju līdzekļiem? Citādi no tavām teorētiskām zināšanām maz jēgas.Tās 4 st ir baigais “perebors”, jo neesam Gvinejas džungļos, tādēļ par NBS casevac spējām arī vērts painteresēties.

            • protams, nekas nav izsniegts! bet… žņauga vietā var (atkal- ne es to izdomāju) lietot, kas tam tajā brīdī ir līdzīgs un izmantojams- (siksnas, ieroču siksnas, auklas utt, protams, ne uz plikas miesas). līdz 4h- gan jau maximums, bet ir iespējams. tāpēc reālam cepienam tagad jābūt par to, kad būs IFAK un nevis vai drīkst lietot žņaugu!

              • Labāk nopērc sev pats, ja iedos kroņa, savējo vadāsi mašīnā. Un vispār divi komplektā tā ir norma un divus tev diez vai kāds kādreiz izsniegs.

                • labāk ir piedzimt Luksemburgā!- ikp lielāks un kaimiņi draudzīgi! ko izdos, ar to karošu!.. esmu par ekipējuma unificēšanu- ja sapirks katrs sev kko, neesmu pārliecināts, vai citi mācēs to uzlikt. jo kad man pašam viņu vajadzēs, tad diez vai es kādam vēl mācēšu iemācīt kā ar to darbojas vai izstāstīt, kurā vietā man tas atrodas vai vispār man tāds ir! šajā sakarā svaiga pieredze, ka pat svešai somai svešu guļammaisu+paklājiņu biedrs nespēj saprātīgā laikā pievienot, jo katram savādāks ekipējums un savādāk stiprinās!.. labāk teikt, ka nav- varbūt “augšas” sapratīs, ka tomēr vajag!.. un arī apmācība būs vienāda!

                    • Tieši tā, pamatā jau ir divi veidi: CAT un CAT SOF. Jāmāca lietot abi.

                  • Esmu atkal pret unificēšanu, lauka apstākļos es lietotu to kas man ir ērtāks un noderīgāks individuāli- ja tas paaugstina manas iespējas izdzīvot. Parādēm un publiskiem pasākumiem protams tāda pieeja neder. Var jau gaidīt kad visu nodrošinās, bet laiks iet un iespējams ne mums par labu.

                    • Dienesta biedri varbūt- bet kur problēma atrādīt savu ekipējumu, parādīt kā viņu pielieto, brīvākā brīdī? Ja ir izvēle starp žņaugs nav/ izsniegs vai ir tagad bet citādāks- kuru variantu izvēlētos?

            • Man medmāsa batā pateica, ka tie Cellox u.c. esot bezjēdzīgi, tik nezinu, kā viņa to domāja, vai tas bija domāts tā, ka vidusmēra zs, kurš nav apmācīts par sanitāru, nemācēs to adekvāti pielietot vai ka vispār nevajagot?

          • Ziemā pie normālie mīnuss grādiem roku var nākties amputēt arī pēc pusstundas.
            Man rīcība būtu, ja spēcīga asiņošana:
            1. Žņaugs, atsāpinošs līdzeklis.
            2. Ja vari saskatīs/sataustīt šķembu – ņem ārā, tās vietā sabāz hemostatiķa salvetes, paturi īsu brīdi, tad virsū spiedošo pārsēju.
            3. Pēc 20 min, kad hemostaķis piebriedis un asinis puslīdz sarecējušas var mēģināt atslābināt žņaugu.

        • Ja lielie asinsvada nav skarti, tad der arī spiedošs pārsējis. Pamanīju, ka hemostaķus viņš nelieto.

      • Lai uzliktu kārtīgu spiedošo, paiet ilgāks laiks, nekā uzmaukt žņaugu, pie tam nav garantijas, ka apturēs. Tāpēc neviens nečakarējas, uzmet žņaugu, pēc tam, kad var, spiedošo. Asinis sarec, ņemam žņaugu nost (skatāmies vai nesāk atkal asiņot).
        2 h žņaugu vēl varētu, bet ilgāk nez vai. Lai gan nemācēšu teikt – 4 h personīgi nav bijis.

        • Tikko mācībās mediķis mācīja – žņaugs 20 min, tad jāpārliek citā vietā. Ja ilgāk par 2h tad var sākt domāt atvadu vārdus ekstremitātei. Tas gan bija garāmejot apskatot medavak nevis mācoties medicīnu, bet nav pamata neticēt.

          • Amputācija diemžēl ir labāka par pacienta navī no noasiņošanas. Nepatīkama izvēle, bet ko darīt. Savlaicīgs medevaks tikai tas var līdzēt.

          • man arī žņaugu negribētos ilgi turēt, bet varbūt tagad žņaugi paliek platāki un tāpēc var turēt ilgāk?!- nezinu.
            jo ja ilgi tur un nepareizi noņem, tad tas var apdraudēt ne tikai ekstremitāti, bet arī dzīvību.
            domāju, ka tā arī būtu, ka ja spiedošie pārsēji nepalīdzētu, tad žņaugs stāvētu līdz nogādāšanai hospitālī, jo vai tad ir vēl kādi varianti?! uz žņauga jābūt uzrakstītam laikam un tad lai dakters domā, ko un kā labāk darīt!

  2. Ļoti pamācoši, ir piedalīties medībās, kaut vai kā dzinējam un pabūt klāt pie medījuma produkcijas sadalīšanas. Es pats personīgi nebūtu domājis ka lode ja nemaldos 308. Win, ekspansīvā, pieņemu ka varētu pielīdzināt pamatīgai šķembai- var nodarīt tādus bojājumus, ārpusē tik traki neizskatās, bet kad ķidā ārā… Asins receklis vien bija kārtīgas dūres lielumā, kur bija saārdītas muskuļu šķiedras. Ja vēl trāpa pa kādu ekstremitāti- ir redzēts kā lode izšauta no karabīnes sadragājusi kāju, tad droši vien bez žņauga neiztikt- es katrā ziņā uz izsniegtajiem zviedru pārsējiem nepaļautos. Tiesa tas ir mans subjektīvs nespeciālista viedoklis.

    • Tavs viedoklis ir pareizs, jo vairākas reizes internetā esmu redzējis video, kur vienā miestā Ukrainas russkij mir pārstāvim kājā starp celi un potīti ieiet 7.62 kalaša(pieļauju, ka bija 7.62, nevis 5.56) lode(tas bija tas video, kurā cietušais, ja tā varētu teikt, centās sagrāt ukraiņu brīvprātīgā ieroci aiz stobra, sagrāba un uzreiz dabūja kājā lodi), rezultātā kāja uz pusēm kā tāds salmiņš un vecis tur tā arī noasiņoja, kamēr bars ar neapmācītiem lieciniekiem nesekmīgi centās ar siksnas palīdzību uzlikt žņaugu.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.