Dienas grauds


[..] Nākamā gada 28. februārī Nacionālo bruņoto spēku komandierim Raimondam Graubem aprit 60 gadu, kas ir militārajā dienestā maksimālais pieļaujamais vecums augstākajiem virsniekiem. Pēcteča meklēšana būs ierasti konfidenciāls pasākums, un, visticamāk, tā jau ir sākusies.[..]

avots

vara bungas: Virsnieks, kuru amatā uz likumā noteiktu termiņu ir apstiprinājusi Saeima, Ministru kabinets vai Aizsardzības ministrija, turpina pildīt amata pienākumus līdz pilnvaru termiņa beigām, ja vien, viņam sasniedzot paredzēto maksimālo vecumu, attiecīgajā amatā likumā noteiktajā kārtībā nav apstiprināts cits virsnieks.

Līdz ar to varam secināt, ka Bergmanim nākamgad paveras lieliska iespēja  paātrināt reformu tempu NBS, virzot amatam kādu karjeras virsnieku no NATO karaskolu absolventiem. Vai atstāt visu kā ir ieceļot amatā kādu no esošajiem ģenerāļiem (Zeibārts, Kalniņš, Ozoliņš), kas būtu iespējas izniekošana. Domāju esam ssnieguši tādu attīstības līmeni, ka nākamo NBS komandieri būs stipri jāpierunā  “nākt un valdīt”.

53 domas par “Dienas grauds

  1. Mošķis par Vectirāna iesaukšanu atpakaļ.

    3 argumenti:

    1. Pieredze krīzes situācijās ar RUS.
    2. Laba izglītība – absolvēta Ģenerālštāba akadēmija
    2. Patriotisms.
    3. Ģenerāļa stāja un spēja iedvesmot tautu.

      • Ne tikai NBS kom. mainīsies, bet arī ZS komandierim ir pienācis rotācijas termiņš. Diemžēl klīst runas, ka viņš netiks atvaļināts., Tomēr izskatās, ka nekas labs ZS negaida :). Iespējamie kandidāti ne ar ko labāki nebūs un cik es dzirdēju nenāks no ZS rindām. Esošais ZS štāba priekšnieks Ziediņš, kurš ir reāla kandidatūra uz ZS komandiera amatu (pēdējie divi ir kāpuši no šā amata) manā uztverē nenāk no Zemessardzes un idejiski to neizprot.
        Man nezkapēc liekas, ka NBS komandieris varētu būt ģenerālmajors J.Zeibārts. Dikti jau uz to viņš tiecās un līdz šim jāatzīst, ka viņa karjera ir labi veidojusies. Cilvēks ir labs, bet izteikts “miera laika ģenerālis”. Kā “kara ģenerāļus/komandierus” redzu tikai divus šajā amatā – pulkvedi I.Rajevu un M.Libertu. Rajevam nav variantu. Liberts līdz šim ir visveiksmīgāk balansējis starp sev pakļauto vienību kaujas spēju celšanas un “politiskajiem uzstādījumiem”.
        Varbūt atveram vara bungās totalizatoru par godu šim pasākumam? 🙂 . Būtu interesanti. Varētu ielikt arī tautas balsojumu par populārāko komandiera kandidātu armijā :), jo kā teica viens ASV ģenerālis “Komandiera karjeru veido priekšniecība, bet patieso vērtību nosaka padotie”.

    • Mošķim viss ar galvu kārtībā? To pašu Vectirānu, kurš par invalīdu pataisījās prom ejot no NBS un nogrāba normālu kušķi? Nedod dievs tādus cilvēkus pie NBS vadības grožiem..

  2. No sauszemes spēkiem ir bijis, no jūras spēkiem ir bijis. Liekas, ka no gaisa spēkiem vēl nav bijis. Just saying..

  3. Arī no ministrijas ir bijis – Graube.

    A ja kas… no SZS arī nav bijis (izņemot Turlo)

    Vēl nav bijis no Apvienotā štāba –
    No SUV
    No militāro atašeju klāsta
    no Mācību vadības pavēlniecība
    No militārās policijas
    No Štāba bataljona.
    No Ieslodzījumu vietas pārvaldes apsardzes

    Mošķis liek uz Libertu – viņš reizē pārstāv szs, zs un Štāba bataljonu.

  4. Veiss bija atašejs Igaunijā. Bet viņš jau nepretendēja uz armijas komandieri. Atašeja amatā nokļuva no bataljona komandiera krēsla. Interesants tips – daudziem (arī Berķim) palīdzēja izmukt no PSRS pēc okupācijas (infantilais Berķis gan atgriezās atpakaļ), bet vācu laikā pastrādāja visādus nedarbus.

    Plensners ar bija atašejs (Vācijā), Armijas Štābu priekšnieki ar bija atašeji (Hartmanis Polijā, Rozenšteins Vācijā).

    Rozenšteins, ja kas, skaitījās Radziņa ģēnija mantinieks (būtu bijis virspavēlnieks eventuālā kara ar PSRS laikā).

    Tā ka neskati atašejus no cepures.

    • es par mūsdienu atašejiem, kas bija pirms kara tas ir pamācoši tādā ziņā, ka kāds vēl toreiz vērtēja kandidāta karavadoņa spējas. Tagad citi kritēriji ” nešūpot laivu” viens no tiem.

  5. Nu bet loģiski! Neviens nedrīkst šūpot laivu, kurā visi sēžam un, kura šobrīd atrodas bangojošā ģeopolitikas okeānā!

  6. Nebija tur kaut kāds likumelis normatīvelis, ka NBS vadonim jābūt ar ģenerālletenanta pakāpi (vai arī to uzreiz piešķir)? Vai var tā uzreiz no pulvežiem ielēkt ģenerālleitenantos?

      • Un tas būtu? Daudz mums to ģenerāļu/ admirāļu? Man šķiet, ka nē….
        Diezgan lielas izredzes saņemt kādu no Tevis paša nosauktās trijotnes vai JS. Ja vien kādam no tagadējiem pulvežiem kaut kad tagad neietrāpās nākamās pakāpes piešķiršana laiks un pēc īsa brītiņa ministrs ar “triecienīsziņu” nepaaugstina viņu vēl par divām pakāpēm.
        Offtopic. Likumā teikts, ka SzKBr komandieris ir brigādes ģenerālis, bet Liberts vēl ir pulkvedis….

        • Es gandrīz visus arī nosaucu, ģen.Dilānu sorry piemirsu.
          kopumā skat. šeit
          aprēķinos jāņem vērā arī pulkveži, jo tur ir viens solis līdz brigādes ģenerālim, kas jau ir kandidāts.

  7. paredzams “ja vien” ceļš….
    …:”Komandiera izraudzīšanās kārtība ir šāda: vispirms kandidātus apspriež Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku vadība”

    Lai kaut ko mainītu, ir jābūt vēlmei, bet mums tak viss “štokos”.

  8. Dilānam ļoti lielas izredzes. Politiski pareizs, no lielas lauku ģimenes, visi karjeras elementi izieti, piesardzīgs, bet ambiciozs, atpazīstams NATO gaiteņos, absolvējis pareizas skolas, nav redzamu traipu reputācijā. Lieku 1:10.

  9. Par Libertu mans, viņu nezinoša cilvēka viedoklis – pārāk aizrautīgi slavē NBS, ņemot vērā švako bruņojuma stāvokli un nožēlojamo ZS stavokli, tas man, pagaidām, liek skatīties ar skepsi un bažīties par Gr2 iecelšanu.

  10. Dilāns savulaik atteica amatu, jo – bija maķenīt par jaunu un negribēja riskēt – ko ta nu viņam darīt vēlāk, pēc ģeneralissimusa amata savos knapi pāri 40?! Otrkārt – tā kā i gribējās kaut ko no deserta galda pēc štāba priekšnieka mielēm – un dabūja i ASV, i Briseli. Ja vēl kuluāros nav aizrunājis siltu vietiņu NATO stuktūrās vai BDCOL šefa krēslā, tad viņu var droši bīdīt uz trim zvaigznēm, sak, atpūties esi, galva kā zirgam, spēka kā Lāčplēsim – ienes nu armiju saulītē! Liberts i grib, i baidās, nez vai metīs pie malas studijas ASV un ar joni rausies uz tukšo krēslu… Pārējie ģenerāļi nav ģenerāļi. Lokana tiem mugura un švaka galva. Tā jau lāga zēni, bet bez harismas, skaidras saprašanas un drošas rīcības. Dilāns, 1:10.

  11. Mošķis tikai piebildīs, ka gadījumā, ja Graubem neļaus palikt visu termiņu, atvaļinot no aktīvā dienesta viņam būtu jāpiešķir maršala pakāpe.

    • Tā kā maršalu mums nebija laikam aizmirsa piedāvāt komplektā zizli (baton angliski). Domāju no pakāpes “maršals ar batonu” neviens neatteiksies.

  12. Kad Dilānam beidzas rotācija Briselē ? Būs jau gana atpūties un bez Graubes arī vieglāka strādāšana būs. Pieļauju, ka viņam pēc komandiera termiņa arī izdienas pensija jau būs pienākusi.
    Nav tā, ka pēc tam NBS komandierim vairs nav, ko darīt. Maklakovs no cilvēka bez diplomātiskā ranga uzreiz palika par vēstnieku vienā no stānām un tagad šķiet atkal ir vēstnieks kādā citā.
    Tas, ka Graube negribēs iet pensijā pirms komandiera termiņa, ir 100%.

  13. Varbūt pa prognozei, kādi procesi sagaida ZS ar jauno slotu? kāds tak ir saskrējies vienos gaiteņos..

  14. Nauda vairāk var nozīmēt spēcīgu attīstību, var arī čakarēt papīrus, bīdīt brigādes un celt noliktavas.. pēdējā laikā man visur rādās kurmji. Bez ironijas. Fakts, kādi ļaudis (CV) tiek bīdīti atslēgas amatos laicīgi novācot libertus, dilānu un co neliecina neko labu.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.