Ģenerālis Pēteris Radziņš par Krievijas un Vācijas mērķiem


Latvijas Kareivis” 2.septembris 1920.gads N#160. – 162.

[..] Krievija ar Vāciju ir dabiski sabiedrotie: Krievija lauksaimniecības zeme, Vācija rūpniecības; uz agrākās krievu-vācu robežas nebija strīdīgu apgabalu – ne Krievijai bija vajadzīga Vācijas teritorija, ne Vācijai Krievijas.

Krievija ar Vāciju ir karojusi tikai divas reizes: Septiņgadu karā un nesenajā kārā; abos gadījumos Krievija iesāka karu zem citu valstu iespaida, bet ne aiz Krievijas politikas un Krievijas labad. Lielo karu Krievijas iesāka citu valstu labā, bet no šī kara Krievija iznāca ļoti stipri apgraizīta, kamēr viņas sabiedrotie beidza karu ar milzīgiem ieguvumiem.

Vācija sakauta un Krievija sakauta un ir stipri dabīgi, ka abi cietušie saprotas. Šī pārliecības jau no 1919.g. sāk izplatīties visās krievu aprindās – no pašiem labajiem līdz galējiem kreisajiem. Tāpēc ir jāsagaida, ka nākamībā Krievija visādā ziņā ies ar Vāciju kopīgu ceļu, jāsagaida krievu-vācu savienība, jo jau tagad visa krievu tauta, kā komunisti, tā monarhisti, raugās tikai uz Vāciju un, no otras puses, vācieši – no spartakistiem līdz monarhistiem, vismīļāki izturas pret krieviem.

Kā Krievijai, tā Vācijai tagad nav ne kara, nedz tirdzniecības flotes (un to nav iespējams iegūt īsā laikā): tādēļ Krievijas-Vācijas savienība nevar dibināties uz satiksmi pār jūru. Krievijai jādabū sauszemes robeža ar Vāciju. Šo sauszemes robežu ir atgriezusi Lietava, tādēļ Lietava jādabū nost no ceļa starp Vāciju un Krieviju. Priekš tam, lai kā Krievija, tā Vācija varētu izvest savus valstiskos plānus, viņām vispirms šādā vai tādā ceļā – politiskā vai militārā – jādabū tiešs sakars. Tikai tad var notikt pilnīga Vācijas un Krievijas kopdarbība, kad tās būs tiešā sakarā, tikai tad kā viena tā otra no viņām varēs domāt par savu spēku pavairošanu un par to, kā izvest dzīvē tālākos plānus – Krievija kā iegūt Baltijas jūras piekrasti, Vācija kā iegūt Vislas tiltu.[..]

Viena doma par “Ģenerālis Pēteris Radziņš par Krievijas un Vācijas mērķiem

  1. Šie pārspriedumi gan izrādījās kļūdaini. Un lai gan patiešām Staļins centās iegūt robežu ar Vāciju, taču ne jau lai tirgotos, bet lai uzbruktu tai. Vācieši gan laicīgi to saprata un krievus apsteidza, bet būtību tas nemaina.

    • Neaizmirsti, ka uz skatuves tajā laika bija trīs spēlētāji. Vācija, Krievija un UK. Un šajā spēle blefoja uz velna paraušanu, jo visiem trijiem bija skaidrs, ka no sākuma būs divi pret vienu. Jautājums, kurš būs divi un kurš būs viens. Cilvēciskajiem faktoriem arī šajā “spēle” bija sava nozīme. Un jāņem vērā, ka ģenerālis Radziņš nepretendē uz Nostradamusa spējām. Viņš balstījās uz vēstures, ekonomikas un ģeopolitikas analīzi, kāda tā bija pieejama 20 gados.
      Ģenerālis savā analīze, kā vienu no nākotnes draudiem Latvijai paredzēja šo Vācijas un Krievijas savienību. Kas tur pēc 1939.gada 23.augusta notika ar šiem sabiedrotajiem priekš Latvijas vairs nebija svarīgi, jo Latvija bija mirusi bez cīņas. Takā šī analīze ir precīza, jo šī savienība bija visbīstamākais drauds un tas arī realizējās.
      Arī tagad ir visbīstamākie draudi un scenāriji, kurus gan poliķi, gan armijnieki spītīgi ignorē, ticot, ka vislabākais veids kā risināt problēmas ir tās pilnībā ignorējot. Ar ko tas beidzās mums māca vēsture.

  2. Gribu redzet kur aizmuks pie speciga konvencila trieciena-sakari bloketi(itvisi)-celi bloketi-neceli ari-pie tam visdrizak visos iespejamajos begsanas virzienos-(igaunija-lietuva-kas zin ari polija)-juru rus butu viegli kontralejama)gaiss veel vieglak…un tad vel apkerigie marodieri-kuri zinas ka muk-tatad lidzi viss vertigakais…labak butu gatavojies ka noverst begsanas vajadzibu un sargat zemi-miera cilvekiem sapratne par x stunads apstakliem biezi lidzinas sajutai ka iekdienai:)nekad nevar zinat vai laus egt-varbut propogandai vajadzes lai nemuk-tada veida izradot ka viss kartiba-neviens nemuk-un izlaists netiks neviens-naksies iet kajam-caur celu-neceliem pat 1000km…vai bus gatavi bedzeji?seit es nenirgajos par cilvekem un gimenem-gimenes glabsana ir sveta katram…

    • Es domāju potenciāls agresors nebūs ieinteresēts kavēt bēgļu straumes, drīzāk veicinās bēgšanu un pat liks bēgt ar nāves draudiem lai attīrītu teritoriju. Pa ceļam gan laupīs, izvaros un nogalinās, bet palicējus terorizēs vēl vairāk.

  3. Diemžēl ģenerālis Radziņš, atšķirībā no Mannerheima, nemācēja savus domugraudus padarīt populārus sabiedrībā.

    • “Pravieti savā ciemā nemīl”. Somijā nebija tik spēcīga kreisā ideoloģija, kā Latvijā. Ko ģenerālis vēl varēja darīt no tā ko bija izdarījis, ja nu vienīgi veikt valsts apvērsumu, bet viņš nebija ne politiķis, ne diktators.
      Šādas “sociķu” runas nāca no Satversmes sapulces tribīnes un viņu popularitāte tautā bija gana liela. Kaut kur uz 30%, tāpat kā tagad Saskaņai. Ieskatam neliels izvilkums no laikraksta “Patiesība”:
      “Vienu ārējo politiku ir vadījis ārlietu ministrs Meirovica kungs, otru – štāba priekšnieka Radziņa kungs. Abas šīs politikas galu galā, izrādījušās par Latvijas demokrātiskai valstij naidīgām, izrādījušās par noziedzīgām, un es gribu teikt – par Latvijas demokrātisko interešu nodevīgām politikām” (L.S.Sap.stenogr.1257.l.p.”.
      Kādas tik samazgas netika viņam lietas uz galvas dzīves laikā un arī tagad mūsu dižie vēsturnieki īsti rimties negrib!!!
      Piem. Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes vēstures katedras profesors Aivars Stranga ģenerāli P.Radziņu raksturo šādi: „kurš bija pazīstams ar saviem galēji labējiem uzskatiem un amorālo dzīvesveidu” (neminot nevienu faktu šim „amorālajam dzīvesveidam). .

      P.S. Noziedo Radziņa grāmatai, izlasi to un tad vaino Radziņu par to, ka viņš netika saprasts!!!

      • LVU PSKP vēstures katedras spožākais pasniedzējs Stranga Radziņu sauc arī par “šovinistisko dēkaiņu patronu” un “skandalozu” personu, lai gan nevienu faktu nemin. Iespējams tieši Strangas atbalstītāji traucē AM atbalstīt ideju par P.Radziņa ielu Rīgā.

    • Ģenerālis P.Radziņš:
      “„Tautas labās īpašības ved cīņu ar tautas sliktajām īpašībām. Ja uzvarēs labās īpašības, tad tauta uzcels savu patstāvību – radošie spēki pārspēs ārdošos un nostiprinās tautas organismu. Ja stiprākas izrādīsies sliktās īpašības – tad ārdošie spēki iznīcinās visu, kas tiks celts no ražotājiem un valsts, tikko iesākuši dzīvot, ātri nobeigs savu patstāvīgu dzīvi. Tādēļ ja mēs gribam būt patstāvīga tauta un valsts, tad mums ir jāpabalsta viss tikumīgais un likumīgais. Tas ir jādara ne tikai valsts vīriem un ierēdņiem, bet arī katram, kam ir mīļa sava neatkarīgā tēvija.”

  4. es neplanoju begt(iespejams nosutisu gimeni trimda-lai nesastopas ar represijam)citadi-esmu gatavs atdot savu dzivibu-par savu Latviju un zinu ka cinisos-un zinu kas bus man lidzas un ka…macos,gatavojos..un iesaku ikvienam darit to pasu-cerams ka nenoderes-bet labak but gatavam!Un ceru ka Ulaman stila nodeviba neatkartosies-zem jebkada lozunga…(ticu ka cinas gadijuma-mes nezaudetu vairak ka zaudejam bez cinas)..un sodiena noteikti butu daudz savadaka-gan faktos,gan attieksme…

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.