Esiet gatavi


vara bungas: Gatavnieku rindas vēršas plašumā. 🙂 Ar prieku piesaku super mario14  vietni, kurā viņš apkopo pasaules pieredzi latviešu valodā.

super mario14:

[..]  Cilvēki saka: “Kad pienāks nopietna krīzes situācija vai apokalipse es iešu pie tevis.” Nē tu neiesi !! Un ne jau tāpēc ,ka nevēlos palīdzēt cilvēkiem ,bet tas ,ka es to nespētu. Ja pie manis atnāks viss pagasts lūgdams ēdienu cik es spēšu iedot ? Maksimums 1 konservu uz cilvēka un tad man paliks tas kas paliks, un kad cilvēki pie manis atnāks lūgdami vēl man nāksies pateikt nē jo man pašam jāizdzīvo. Un ko jūs domājiet darīs cilvēki bez ēdiena zinot ,ka man tās vēl ir …..? Viņi atnāks. Izdauzīs manas durvis un labākajā gadījumā man atņems visu ,kas man ir un atstās mirt badā ,sliktākajā gadījumā mani nositīs. Tā ir noticis un ja cilvēki un viņu bērni tiks atstāti uz kādu nedēļu bez ēdiena ,to varēsiet redzēt paši. Ir sakāmais starp cilvēkiem ,kas gatavojas krīzes situācijām “Tava nesagatavošanās nav daļa no manas sagatavošanās”. Tāpēc jo vairāk cilvēku ir kas gatavojas ,jo vieglāk cilvēki varētu tikt galā ar krīzes situācijām atrisinot tās kā kopiena civilizēti un bez vardarbības. [..]

“Prepping” Latvieši esiet gatavi.(1.daļa ēdiena un ūdens krajumi).

Latvieši esiet gatavi.(2. daļa mājas sagatavošana krīzes situācijām.)

Latvieši esiet gatavi (3. daļa pašaizsardzība un ieroči).

Latvieši esiet gatavi (4.daļa zombiji uz nopietnas nots)

Latvieši esiet gatavi (5. daļa kā sagatavoties karam.)

Latvieši esiet gatavi (6. daļa Bug Out Bag ,jeb soma izdzīvošanai.).

Latvieši esiet gatavi (7.daļa Kāpēc ir jāgatavojas krīzes un citām situācijām.)

Latvieši esiet gatavi 8. dāļa.(atšķirības starp izdzīvotāju un “prepperu”)

Latvieši esiet gatavi 9. dāļa (Sagatavošanās jebkurai krīzes situācijai)

37 domas par “Esiet gatavi

  1. Lai arī pašam bēniņos stāv divas kastes šņaba un čupa konservu, atļaušos oponēt šādam Rietumu preperu izperētam skatam uz sabiedrības sadalīšanos reizinātājos.

    Ne pirmo reizi karš mūsu pusē, tak linčošana dēļ konserviem (ja neskaita agresīvu armijnieku veiktu rekvizēšanu) baigi nav dzirdēta. Saglabāju ticību latvju mentalitātei un tam, ka pārtiku spējam saražot sev mierlaikus priekš pašu patēriņa un vēl daudzkārt vairāk. Protams, tas nemaina, ka arī patronas krauju kaudzē.

    Cita lieta, ka jauks teksts, lai sūtītu nax tos, kas tā velk uz zoba.

    • Ja jau šādu viedokli pauž, tātad tavs priekšstats par latvju mentalitāti nav pilnīgs. Manuprāt tas ir individuāls lēmums, kurš nevienā gadījumā NAV nepareizs. Tu dari visu, lai glābtu savējos, kādēļ gan tev pašam būtu jāsāk apdraudēt savu mērķi, ja citi paļāvās uz labu laimi. Katrā gadījumā viņiem nebūs paredzēta līdzvērtīga vieta pie galda un viņiem nāksies atstrādāt.

      • Tas skaidrs – un neviens nespiež barot liekas mutes – bet scenāriju eskalēt līdz “un tad mani nosit kaimiņi un apēd manu tušonku”, imo, mūsu platuma grādiem un mentalitātei nav attiecināms. Var jau arī runāt par to, drošāk bariņā, pat ja drusku mazāk kaloriju diendienā.

        Toties šāda tipa amerikāņu teksti vienmēr izklausās pēc pagrabu apdzīvnieku-neckbeardu sapņiem – neiederos sabiedrībā, bet gan jau tā sabruks un tad es būšu kings.

        • papēti UA golodomora vēsturi, tur viss kas bija. Mēs protams citi utt, bet es jau kaimiņieni
          noskatīju ar kuru sākšu 😀 Kas attiecas uz amerikāņiem, tādi viņi ir – agresīvi virs normas, bet uz rezultāta sasniegšanu virzīti.
          Līdz aptuveni 2000.sākumam LV nebija nepieciešami nekādi gatavnieki, katrs padomju cilvēks prata “kruķīties”, vārīt štelles, audzēt tulpes vai kūpināt vistas, vecmātes vienmēr rūpējās par krājumiem. Tagadējiem visa dzīve penālis-darbs-maksima-penālis, nevens neko neuzkrāj un neatlicina, ja kas ir taču ātrie kredīti. Līdz ar to ja esam amerikanizējušies vienā jomā, jāamerikanizējas arī citās. Ne velti viņiem tur tā kustība, ne velti.

          • Holodomors gan nāca pēc pilsoņkara un citām rocību putinošām lietām – un bija mērķtiecīga padarīšana. Bet domu saprotu, “Vakar apēdām Aņečku, rītam vēl Vaņečka sālījumā”.

            Abet fenoments “kantora kadrs bez rociņām” jau lauku reģionus diži neapdraudēs – kā nemācēs tupeni izaudzēt, tā neko diži neizprasīs saimniekam ar siena dakšu rokās un droboviku plecā. Toties ārpus Rīgas – nevajag pat laukus – šādi kadri nebūs daudz. Laukos saglabāšu ticību un iespējas kooperēties ar nāburgiem – dāļēji jo naušu, ka šamiem bēniņu fonds var pārspēt manu legālo arsenālu 😀

            Protams, atšaudīties no izsalkušu grāmatvežu bataljona arī nav joka lieta. 🙂

              • Vairāk velku uz to, ka kara/ārkārtas apstākļi mums var gadīties, bet mērķtiecīgai badā mērdēšanai sagatavoties būs grūtāk – ja čekisti varēja konfiscēt pēdējo graudu maišeli, tad arī mani bēniņu konserv tiks mērķtiecīgi nacionalizēti. Un tad jau vairs neko.

              • tas specifiski apstākļi. bads vispār ir informacionāla un loģistikas problēma. ja zin kur ir bads un, ja netiek likti šķēršļi, pabarot var visus kas cieš badu. īpaši laikos kad ir transporta revolūcija un pārtika tiek ražota vairāk nekā spēj patērēt + ir čupām organizāciju, kas ar to/no tā dzīvo.

                • Sauc to par speciāliem apstākļiem vai TEOTWAWKI, bet izdzīvošana Debalcevo ir sīkums – SHTF, salīdzinot ar Ļeņingradas badu vai Sarajevas aplenkumu.

        • Ideāla gadijumā ja mēs visi būtu gatavnieki mes spētu viens otram palīdzet ,bet daudzi cilvēki ir parāk slinki vai naivi lai redzētu ,ka mes nedzīvojam drošā pasaulē un ir labak būt gatavam jebkam,.

    • Neba jau latvieši vienīgie, kuriem nebūs ko ēst krīzes gadījumā, vēl vairāk, tieši cittautieši(lasi – Rīgas urļiki un gopņiki, kuru pilna Rīga) būs tie, kuri no šā visa cietīs visvairāk, jo teju katram otrajam latvietim ir kāds rads vai draugi laukos, pie kuriem varētu piemesties uz laiku, kamēr pārcietstu grūtos laikus, bet sovakveidīgajiem urļikiem nekā nav, ne īpašumu laukos, ne čaklu draugu, ne prasmju zemīti uzart un to pašu kartupeli izaudzēt ;)!
      Tā ka, ar latviešiem te maz sakara, vairāk jāsatraucās par to, ka “atbrīvotāja” gēns atkal ieslēgsies krīzes situācijā un nāks te Vaņas un Maņas no purčika un bolderajčika atbrīvot Tevi ij no Taviem konserviem, ij, ja daudz runāsi, no Taviem zābakiem un rokas pulksteņa. Tavu brūti arī nesmādētu.

      • Piekrist var daļēji , ap Rīgu 50km robežās azivien vairāk paliek krievuvalodīgie ar jaunām diezgan biezām mājām, Jūrmala un Saulkrasti un apkērtējie ciemi abām ir diezgan papilni jau. To saku varu teikt no personīgās pieredzes. Bet jā ir pietiekami daudzi arī Tevisi aprakstītie, bet personāžu vēl var aprakstīt no Ukrainas sižetiem, Cilvēks virs 50. gadiem , vienīgā valoda krievu valoda, dīvoklis mikrarajonā un kliedz par fašistiem, jo tas ir vienīgais ko viņš pa TV ir skatijies, ideāli Krievijas propogandai, kas šeit būs pirmā.

        • Tiesa. Vienīgi sākotnējais teksts par pagastu, kas nāk prasīt paiku, sākumā ar labu. Gopota, kam Zoļikā vairs nav ko ēst, īsti neiet no šīs kategorijas – arī tagad ikdienā par paziņām vai draugiem neskaitītu.

          Aprunājamā teksta konteksts – lai paziņas neiet prasīt paiku, nāksies noraidīt un tad pašu nositīs. Adekvāts sociāls kontakts kļūst bīstams SHTF apstākļos – ko es noraidu. Gopota no sākta gala ir apdraudējums, ko neitralizēt.

          Te gan atkāpe: ja kādam Saulkrasti vai Jurmalsa ir lauki, man jūsu žēl. Tak tālāk par tiem 30-40km no Rīgas tādi nebrauc, man laikam savā galā būtu ar uguni jāmeklē kāds (spriežot pēc valodas referenduma viens (1) kaut kur ir).

          • Nu tad meklē to vienu, atrodi, pārkonvertē savā ticībā un āmen, 100% tīrs rajons no vates atbrīvots :D!

            Nu, Jūrmalas un Rīgas apkaimes biezi ne tik nepratīs izaudzēt sev pārtiku, tām mājiņām tie pagalmi maziņi, sētas vairumā gadījumu dekoratīvas, pat ja kāds izdaudzēs burkānu dobi, tā dobe būs izārdīta kolīdz parādīsies pirmie zaļumi virs zemes ;)!
            Ieroči? Nu tie biezajiem varētu būt, varbūt pat legālie, izņemot TUA ieguvējus, tiem varētu būt tikai nelegālie, bet kurš Armani un Gucci apkāries cietpauris tupēs visu nakti pie loga uz maiņām ar savu silikonu uzpumpēto šmarku sargādami savus burkānus :D? Neviens, šitais kontingents tīs prom uz ārzemēm. Es atkal runāju par TUA ieguvējiem un tiem nelatviešiem, kuri sevi neasocijē ar Latviju un latviskumu.
            Normālie atradīs draugus, radus, pie kuriem pārlaist dzīvi uz laiku, tais pašos laukos, bet ofisa planktons, kam peļņa, jaunākais bembis vai leksis un aifona bildes instagramā no kārtējā āzijas kurortu ceļojuma ir galvenie dzīves kritēriji, tie nepaliks, tie aiztīs prom vai arī iztirgos visu savu bagātību, ja tāda ir, un tad notīsies.

          • Netālu no Saulkrastiem, skūltes pagastā , gan cūkas kādreiz turējām, gan kartupeļus audzējām vismaz septiņās vagās, kaut kur 30m garumā. Tagad siltumnīcā tomāti un gurķi aug, arī loki un dilles aug. Ābeles ir, ķiršu koki ir, pa pāris krūmiem ar jāņogām un upenēm, rabarberi pie mājās. Uz mežu ar riteni (15min) var aizbraukt pēc ogām un sēnēm . Pašlaik no visa aprakstītā nav cūku un kartupeļu vagu, un protams nedaudz meži paretināti, bet aizvien ir vietas,kur tukšā nekad nepaliksi. Turklāt vecais arkls tagad pie mājas atjaunināts un ar rūsas noņēmēju dekoratīvi stāv, bet aizvien atceros kā skatijos uz radiniekiem kuri viens stumj un otrs velk ar striķiem. Takā es atļaušos teikt, ka badā nenomiršu , atšķirībā no daža laba īsta laucinieka, kuri pēc kārtējās divlitrenes steberē (mums tādu kadru arī ir) Ar to visu gribu pateikt, ka arī 30-40 km atālumā no Rīgas ir cilvēki, kas zemi māk apstrādāt. Es ceru, ka Tu neiedomājies, ka es par laukiem uzskatu tieši pašus Saulkrastu centru, bet pietiek aizbraukt 10km tālāk un var ieraudzīt daudz ko.

            • Aiziet anabiozē pēc divlitrenes arī labs izdzīvošanas paņēmiens, tas samazina vajadzību pēc citiem krājumiem :).Vēcā modeļa pilsētnieki un arī laucinieki, izdzīvos, kā izdzīvoja karu un attīstīto sociālismu.

            • Saulkrasti jau tāds vasarnīcu rajons, tur cita publika nolasās, jo tieši dēļ vienas-divām dobītēm arī tie ļaudis rāvās ārā no pilsētas, ne visi, bet daudzi gan, tā ka neba jau nu Saulkrasti ir lauki, bet nu metropole arī nav.
              Sēta apkārt ir? Bise ir? Ja nav, laiks sākt apsvērt iespējas tādus iegūt!
              Plus, tās sēnes, ogas, ap Rīgu visās zināmajās vietās tiks ātri nolasītas, bez Tevis zinātāju un gribētāju netrūks, nebrīnīšos, ja visas ogas un sēnes visātrāk nolasīs tieši visnekaunīgākie, kuri šīs vietas uzzinājuši no paziņām.
              Tā tas regulāri notiek, vietējie staigā pa savām pus-slepenajām ogu un sēņu vietām, kāds naivi padalās vai paņem līdzi kādu paziņu un jau nākamajā dienā paziņa ir ogās/sēnēs ar visu savu ģimeni un nolasa tīru!!!
              Un tas, vecīt, ir mūsu laikos, ne bada, ne kara, tad iedomājos, cik ātri mežs tiktu iztīrīts ij no ogām-sēnēm, ij no visiem zvēriem, kas kust!

        • Tā, visi šie scenāriji ir aktuāli tikai tad, ja notiek nevis vairs SHTF, bet pilnvērtīgs TEOTWAWKI – The End Of The World As We Know It. Ja TEOTWAWKI nav iestājies viena daļa bēgļu virzīsies RU virzienā un tur viņus pieņems, šeit ciematos palikušajiem nāksies apvienoties, lai aizstāvētos pret sirotājiem, kā tas notika ex-dienvidslāvijā. Nav slikta doma to pārrunāt ar ciemata aktīvistiem.

  2. Esmu supermario14 un man ir neizmērojams prieks ,ka cilvēki izplata manas idejas un rakstus. Paldies jums visiem par atbalstu gatavnieki.

    • skatos “gatavnieks” vs “prepperis” ir iegājies, tas labi 🙂 Tā turpināt. Iesaku neiebraukt “izdzīvotāju” grāvī, kas ir nelielas iedzīvotāju grupas hobijs un dzīves veids, bet gan orientēties uz plāšām masām un šķietami pašsaprotamām un vienkāršām lietām, kas der katrai ģimenei. Tāpat jābrīdina, ka paštaisītu ieroču izgatavošana, remontēšana, iegādāšanās, glabāšana, nēsāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana, realizēšana ir sodāma saskaņā ar KL 233.pantu un tevis sniegtā informācija ir domāta tikai izglītošanas nolūkiem vai tādai situācijai, kas Latvijas likumi nedarbojas.

      • Gatavnieks un preppers ir viens un tas pats vai tad ne? Manos rakstos es redzu vairāk izdzīvotāju nekā gatavnieku. Bet daži gatavnieki ir. Nevis tādi kas domā, bet patiešām gatavojas.
        Es jau pierakstiju, ka tas ir tikai informatīviem nolūkiem un nenesu nekādu atbildību par cilvēku rīcību. Kā tev patika raksts par improvizētu šaujamieroci no divām caurulēm? Domāju izveidot rakstu par to kā uzveidot sten mk2 tipa mašīnpistoli. Ja pieliksi info no maniem rakstiem šeit es atsūtīšu arī to linku.

        • nu ja gatavnieks 1:1 preppers, turpretī IZdzīvotājs (kalnos, džunģlos, tuksnesī) – robinsons, tas spečukiem un faniem. Mums vajadzētu vidējo IEdzīvotāju pavilkt līdz kaut kādam līmenim, tas ir svētīgāks darbs. Es varu pārcelt tavus linkus uz Arsenālu, tur ieskatās tie kam interesē tēma . Nav jau spiesta lieta, ja esi optimists vari nekam negatavoties, bet tad neprasi no gatavnieka ne paiku ne degvielu “tava negatavošanās nav mana gatavošanās plāna daļa”. Easy.

          • Ok. Es tieši tāpat uzskatu. Ja notiks lokāla krīzes situācija es varētu palīdzēt, bet shtf situācijā nē. Kā teica viens vīrietis kas pārcieta Argentnas ekoonomisko sabrukumu: “kad notiek kāda krīzes situācija ēdienu izdala tikai tas kuram tā ir daudz, un tiklīdz to uzzinās viens to uzzinās visi”.

      • Starpcitu esmu sapratis ka svarīgi būt gan gatavniekam gan izdzīvotājam. Jo ja tev beigsies krājumi, nevarēsi izaudzēt, nomedīt pārtiku un tev nāksies pamest tavu māju ir svarīgi ka spēsi izdzīvot. Tev var būt vislabākais aprīkojums un gadiem derīgi ēdiena un ūdens krājumi, bet ja tie atrodas tavā rezerves pozīcijā/ laukos, tev mašīna iestrēgst sastrēgumā un tu esi 180 kg tauku blāķis kas nevar veikt 20m bez elsošanas tad tam ka tev ir krājumi nav jēgas. Kā viens cilvēks teica:” tavs ķermenis un prāts ir vislabākais un izturīgākais aprīkojums tas tevi nepievils un būs vienmēr ar tevi.”

        • Vajag, jābūt… viss pareizi, bet jārēķinās, ka lielākā tautas daļa nekad nebūs IZdzīvotāji un krīzes situācijā cietīs visvairāk. Tādēļ jabūt “light” versijai, bāzes lietas, kas var izglābt ne-izdzīvotāja dzīvību elementāras krīzes vai kara apstākļos, ja tas izdotos gandarījums būtu daudz lielāks.

    • 1. kā jau agrāk teicu miera laikā šāda pašdarbība velk uz KL 233.pantu
      2. jāizmanto legālas iespējas
      3. pašdarinājums var būt bīstams pašam konstruktoram, jebkurā gadījumā no pa rokai esošajiem materiāliem tas būs dažu šāvienu eksemplārs
      4. patronas?

      • Ja tu uztaisi ieroci tad jā, bet ja tu vienkārši zini kā to izdarīt tad nē. Zināt nav noziegums. Esmu izgājis kā uztaisīt patronas bisei un arī kā pārlādēt pistoļ un šauteņu kalibra un tipa patronas.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.