Drošības pasākumi civiliedzīvotājiem artilērijas apšaudes laikā


prepper1

Ukrainas un bijušās Dienvidslāvijas civiliedzīvotāju pieredzes apkopojums

Artilērijas apšaude pārsteidza atrodoties uz ielas

Artilērijas lādiņa skaņa atgādina svilpienu/čaukstoņu, sprādziens notiek pēc 2-3 sekundēm – ir laiks reaģēt. Artilērijas apšaudes reti notiek ilgāk par 20 minūtēm, bombardēšana aizņem vēl īsāku laiku.

nekrītiet panikā, ja dzirdat lādiņa čaukstoņu sprādziens notiks pietiekami tālu no jums. Tomēr nākamais lādiņš var nokrist jau tuvāk, tādēļ nekavējoties jāmeklē patvērumu/aizsegu.

 Aizsegam der jebkāds zemes izcilnis vai pat ietves bortakmens, grāvis, bedre, betona žogs – jākrīt zemē tam blakus, ar rokām aizsedzot pakausi. Muti jātur vaļā, lai izvairītos no sprādziena viļņa kontūzijas. Tieša trāpījuma gadījumā tas neglābs, bet pasargās no šķembām, ja lādiņš nokritīs netālu. Šķembu mākonis izplatās uz augšu un uz perifēriju 30-50 cm augstumā, paliekot stāvēt kājās saglabājas lielāks risks gūt ievainojumus.

Artilērijas apšaude pārsteidza atrodoties transporta līdzeklī

Auto nepalīdzēs izkļūt no apšaudes zonas, bēgot jūs neuzminēsiet  uz kurieni tiks pārcelta uguns , bet degviela bākā palielina apdegumu gūšanas risku. Apturiet mašīnu un meklējiet patvērumu/aizsegu vēlams tālāk no ceļa (tas var būt apšaudes mērķis). Pārskrējieniem jābūt īsiem un ātriem, ik pēc sprādziena.

Atcerieties  – automašīna nav ne aizsegs, ne patvērums. Tāpat patvērumam neder :

– kāpņu telpas;

– jebkādas daudzstāvu ēkas (no tām jāattālinās par 30-50 m);

– dažāda tehnika vai transporta līdzekļi;

– nestiprināti un neaprīkoti paneļu māju pagrabi (vāji pārsegumi, rezerves izejas neesamība, vāja ventilācija);

– daudzstāvu  paneļu māju sienas (UA pieredze rāda, ka tās sabrūk kā karšu namiņi);

– stiklotie ofisi, no stiklu lauskām cieš vairāk nekā no metāla šķembām.

Patvērumam ir piemēroti:

– speciāli aprīkotas bumbu patversmes;

– gājēju pārejas;

-tranšejas, bedres, grāvji, t.sk., remonta bedre garāžā;

– ūdensvada un kanalizācijas šahtas, tikai ne gāzesvada!

Apkopojot: patvērums ir gandrīz viss, kas atrodas zemāk  par zemes virsmu, paneļu mājas un stikli ir bīstami jebkurā gadījumā. Ideāls patvērums ir līdz 1 m dziļa tranšeja atklātā apvidū.

Artilērijas apšaude pārsteidza atrodoties mājā

Jāpamet ēkas augšējos stāvus. Savlaicīgi jāatrod telpu, kurā ir  nesošas sienas un mazāk logu. Nekādā gadījumā nedrīkst atrasties pretī logiem augstāk par palodzi. Ja ir laiks sagatavoties logus jāaizklāj ar smilšu maisiem vai jebko masīvu. Jācenšas noteikt apšaudes virzienu uz slēpties tālākā istabā uz grīdas, istabas stūrī.

Patveroties pagrabā jārēķinās ar mājas sabrukšanas risku, redzamā vietā pie mājas jāatstāj paziņojumu, ka  apšaudes laikā jūs esat pagrabā. Pagrabā jābūt uzlādētiem mobiliem tālruņiem, ūdens un pārtikas krājumiem.

 NEKĀDĀ GADĪJUMĀ NEDRĪKST KRIST PANIKĀ.

 Pēc apšaudes

Neaiztieciet lādiņu paliekas, aizdomīgus, nezināmus priekšmetus – tā var būt kasešu munīcija!

Kasešu munīcija darbojas šādi

… un tās paliekas izskatās aptuveni šādi

Картинки по запросу кассетные снаряды Остатки

 

Jebkurš nesprādzis lādiņš atrodas kaujas – uzvilktā stāvoklī un var sprāgt no mazākās kustības. Visu uzmanību jāveltī bērniem, skaidrojiet, neļaujiet viņiem pacelt  nepazīstamus priekšmetus.

UKRAINAS UN DIENVIDSLĀVIJAS KARU PIEREDZE MĀCA – IEVĒROJOT ELEMENTĀRUS PIESARDZĪBAS LIKUMUS VAR IZGLĀBT DZĪVĪBU SEV UN CITIEM.

11 domas par “Drošības pasākumi civiliedzīvotājiem artilērijas apšaudes laikā

  1. Lūk šāda tipa rakstiņiem vajadzētu ik nedēļu parādīties delfos, apollos un tvnetos, nevis figņa par to, vai ledijai gagai ir jaunas kurpes.

  2. Pagrabs paglābs no sprādziena viļņa un šķembām. Bet, ja ēkā no apšaudes sācies ugunsgrēks (pirmkārt, par to pagrabā esošajiem ir savlaicīgi jāuzzin), tad pagrabs jāpamet nekavējoties un ļoti ātri, jo daļa ļoti indīgu degšanas produktu ir smagāki par gaisu (g.k. tvans) un ātri vien nosmacēs visas pagrabā esošās elpojošās būtnes.
    Bet par ugunsgrēkiem atsevišķš temats…
    Ja plāno “dzīvot” karadarbības rajonā, tad ir vērts ar kaimiņiem kopīgi izrakt tranšeju ar daļēju pārsegumu pārdesmit metrus no mājas, kur ielekt apšaudes laikā. Pēc tam skatīties, kas deg, kur pārsegums vai siena aizbrukusi priekšā pagraba ieejai…

    • Ja tu pasargāsi savu ķermeni no šķembām, no sprādziena (gaisa) viļņa iedarbības tu neizbēgsi.Jo tuvāk epicentram, jo sprādziena izraisītā iedarbība (spiediens) spēcīgāks. Sprādziena vilnis īslaicīgi radīs tavā ķermenī pārspiedienu, kuram kaut kur jāpaliek. Ja mute būs ciet cietīs bungādiņas vai sliktākajā gadījumā smadzenes. Ja mute būs vaļā tā nostrādās kā drošības vārsts.

    • Šeit ir atšķirība tāda, ka mutes atvēršana neglābs no kontūzijas, bet no plaušu bojājumiem.
      Kontūzija rodas no triecienviņa, kas iziet cauri smadzenēm un rada neiroloģiskus bojājumus. Šeit var vienīgi samazināt triecienviņa enerģiju pirms tas sasniedz galvu (rokas uz pakauša, ķivere, aizsegs utt.).

      Mutes atvēršana (nodrošinot visu laiku atvērtus elpceļus) un ļoti sekla elpošana (samazinot plaušu tilpumu) nodrošina, ka plaušās vieglāk izlīdzinās spiediens un triecienviļņa spiediena izmaiņas nevar tik viegli saplēst plaušas, bungādiņas ir mazākā skāde. Triecienvilnis ir ļoti bīstams tuneļos un slēgtās telpās, tad pat granāta var izraisīt nāvīgu pārspiedienu.

  3. Jā, satiekās pagalmā uz soliņa bērni un viņu starpā vienmēr ir kāds “zinošs eksperts”, kurš “zina”, ka bērni dzimst caur nabu…
    Te komentos ir līdzīgi “eksperti”.
    Atvērtai mutei protams šinī gadījumā nav nekā kopīga ar plaušu barotraumu, bet ar to, lai nepārplēstu bungādiņas. Kontūzija, ja sprādziens ir pietiekami tuvu, arī var būt. Nezinu, bet domāju, ka pie liela pārspiediena arī plaušas var tikt bojātas.
    Bet pats galvenais – ja kaut kur netālu izdzird sprāgstam artilērijas lādiņu, tas nenozīmē, ka nākošais kritīs turpatās. Varianti var būt daudz, viens no tiem, ka vienkārši ar pirmo šāviņu tika veikta piešaude un nākamais jau būs koriģēts šāviņš. Tāpēc labāk slēpties ātri un pēc iespējas tādā vietā, kur šķembas nevar traumēt ne no vienas puses.

    • Eksperti – juristi… nevis militārie mediķi vai artilērijas apšaudes izdzīvošanas instruktori… 🙂
      Sargāsim gan smadzenes, gan bungādiņas, gan plaušas!

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.