Lielā mamma


Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) iegādāsies 12,7 milimetru kalibra ložmetējus “Browning M2HB – QCB” komplektus 1,8 miljonu eiro vērtībā.

attēls: cwrudy . deviant art.com

vara bungas: Kolēģi komentāros jau saskaitīja un arī pēc maniem (ļoti aptuveniem) aprēķiniem, pērkot no ražotāja  cena par vienību varētu būt 10 -15 000 euro (iesk.rezerves daļas, stobrus), tātad finansējums ļauj iepirkt  aptuveni 100 eksemplārus (ja netika pirkta arī munīcija).  Var minēt, ka pirkums paredzēts, lai uzlabotu SzS uguns atbalsta spējas un/vai apbruņotu tos  CVR(t) un apvidus auto, kuriem oriģinālais bruņojums nav paredzēts (piemēram Samaritan, vai arī MB G-Wageniem).

Picture

attēls: bundesministeriumderverteidigung.weebly.com

Katrā gadījumā, tāpat kā 800 CG , šis iepirkums  būtiski uzlabos NBS kaujas spējas, turklāt  “Ma Deuce” izmanto arī LT un EE. 2012.gadā LT no NO iepirka XVZ daudzumu mazlietotu M2 samaksājot 4 milj euro par ložmetējiem un  2, 5 milj euro par munīciju.

Interesanti fakti par US ražojuma M2 šeit

 

 

 

 

28 domas par “Lielā mamma

    • Nu neticās gan par to 3000 bumbiņu resursu, ir sanācis izpļaut pa dienu tādu skaitu ammo uz 2 QCB stobriem. Tad jau pašreizējiem QCB stobriem resurss jau 20 kārtīgi, ja ne vairāk būtu pārtērēts. Starp citu, tas labi, ka QCB stobri, ja būtu vecie, tad varētu riktīgi spļaudīties. Tiem katru reizi pie stobra maiņas jāmēra “timing” un “spacing”, kas ir ABSOLŪTS anahronisms mūsdienu kaujas apstākļos. Protams, ir savas viltības, kā šo procedūru apiet, “ieskrāpējot metkas” uz stobriem, bet tas nemaina lietas būtību. Personīgi uzskatu, ka iespējamo draudu rīcībā esošie NSV vai KORD ir efektīvaki par M2HB.

    • Sadzīs rezervistus atsevišķās ZS vienībās, cik nu to dvēseļu sanāks, to es nezinu, bet pa kādam vadam uz katru batiņu varētu sanākt, ne?

      • Respektīvi, varētu izveidot vienības no rezervistiem iekš ZS batiņiem, atsevišķi no citām ZS vienībām konkrētajā batiņā.

  1. Lieliski, bet kas ar tēmēšanas ierīcēm, jebšu vai mēs karosim tikai pa dienu un vakarā iesim mājās?

    • Tā kā tehniskā specifikācija nav zināma, tad jāvadās pēc iepirkuma procedūras paziņojuma. Spriežot pēc redzamā CPV koda tiek iepirkti ieroči. Munīcijai ir cits kods (būtu arī diezgan stulbi vest sarunas tikai ar vienu rūpnīcu (sarunu procedūrā tikai viens dalībnieks) par munīciju, jo šādu kalibru var piegādāt vairāki ražotāji). Iespējams, ka kopējā summā kaut kas ir atstāts arī tēmēšanas ierīcēm, bet ne daudz, turklāt, neizskatās, ka konkrētā piegādātāja sortimentā ir baigā izvēle ar tēmēšanas ierīcēm (tas, kas viņiem ir, laikam nav piemērots konkrēti šiem ložberiem, bet neņemos apgalvot). Drīzāk klāt pie ložberiem piepirkti dažādu veidu balsti/ turētāji.

    • Ja darījuma apjoms ir konfidenciāls, nemaz tik viegli cipariem piekļūt nevar. Jāmeklē informāicijas pirmavotu. 30+K euro gabalā pērkot vairumā … dārgi.

    • “Годом ранее, в декабре 2013 года, также был заключен контракт с бельгийской фирмой FN Herstal на закупку меньшей партии пулеметов M2HB-QCB. Стоимость сделки составляла 266,8 тыс. евро (1,14 млн евро). Тогда за один тяжелый пулемет латыши заплатили 32,295 тыс. евро.”

      būtu šis tenderis jāuzrok

      • Ņemot vērā to, ka NBS neko nekad nepaskaidro par dārgajām iepirkumu cenām un to, ka arī CVRT dārgais iepirkums līdz šim nav publiski kaut cik izskaidrots, tad es nebrīnītos, ka tā arī būtu, 30+k eiro par vienu ložberi ar pāris aksesuāriem.
        Tik tad rodas jautājums, kādēļ ložberim, kura cena ir ap 10k dolāru vai tikpat eiro, aksesuāri maksā divtik dārgi, kopā sastādot 30+k eiro par vienu komplektu? Varbūt šitam iepirkuma Beļģi dod līdz arī transportlīdzekli no savām rezervēm, kuram krāmēt virsū šo aparātu :)?

  2. Nu vispār vecajam m2 ar timingu un spacing bija viens liels plus.
    Pēc tam,kad izšāvi stobru resursu lielākoties varēja pielāgot citu stobru,nemainot visu ieroci.
    QCB lielākā bēda ir tā,ka konkrētajai kārbai der divi konkrētie stobri.
    Gan jau,ka var uz rūpnīcu pēc tam,kad resurs izšauts un pielāgot rūpnieciski citus stobrus,bet ne pie mums.
    Par likšanu uz cvrt nez gan,tiem statīvs priekš fn mag paredzēts.
    Laika gaitā salauzīs,jo Norvēģiem uz iveco bija paredzēts mg-3 ,bet viņi lika ’50 un lielākajai daļai ķīlēja ieroča gredzens un statīvi arī bija saliekti.
    Uz kādu transportu bez HMMWV un BV likt nezinu,jo kad pirms treknajiem gadiem pārbūvēja vienu GD,lai padarītu viņus kaut cik kaujai piemērotus, šaušanas izmēģinājumos mašīna nenormāli šūpojās

    • Ja darījuma apjoms ir konfidenciāls, nemaz tik viegli cipariem piekļūt nevar. Jāmeklē informācijas pirmavotu. Diez vai poļi redzēja kontraktu.

    • Es domāju, ka ir deza kaut kur palaista, jo tāda vienības cena ir neticami liela. Iespējams, tas ir mājiens (spiediens?) no poļu puses, sak, mums arī šis tas pārdošanā ir …
      Visam vienmēr ir savs skaidrojums, vienkārši mēs nezinām tehnisko specifikāciju (klasificēta infa), līdz ar to te cepamies (es tajā skaitā)

    • Es nebrīnīšos, ja tā tas arī būs, jo MINIMI iepirka par akurāt līdzīgu cenu un nekas, tika sveikā cauri ;)!

  3. Dīvaini par to cenu,jo reiz redzēju pilnīgi jaunu QCB pavadzīmi un tur ierocis ar stobriem man šķiet bija tuvu pie sešiem tūkstošiem Ls
    Bet ja pērk lafeti,trīskāju balstu un vēl tēmēkli tad sanāks padārgi.
    Jo par 7,62 Minimi arī it kā noplēsa,bet problēma tā,ka trijkājis nenormāli dārgs un lafete arī, pats ložmetējs tajā iepirkumā sastādīja mazāk nekā pusi no cenas par vienību.

    Pirms tam rakstīju,ka QCB stobri der tikai vienam konkrētam ierocim,labojums tas bija tad,ja ierocis ir pārbūvēts no vecā regulējamā uz QCB
    Un par Gd nezinu,kā būtu ja šautu no lafetes,jo toreiz šāva no amerikāņu stiprinājuma,lafete absorbē atsitienu,bet jebkurā gadījumā tā konstrukcija nespētu tāpatās izturēt to svaru,vajag normālu rāmi
    Nu tas tā

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.