Atkāpšanās mugursoma. 1.turpinājums


prepper1

Atruna: Raksts nav par militāro ekipējumu un taktiku,  tas ir domāts cilvēkiem, kas nav bijuši OMD, jaunsardzē, zemessardzē, Ārzemju leģionā vai bļitkotāju sektā.

1.Turpinājus. Sākums šeit

Ieraksta 1.daļā A-somas (gatavnieka atkāpšanās mugursoma) izskats un apgērba izvēles principi jau tika aprakstīti. Vēlreiz  atgādināšu, ka kamuflāža neder kā virsdrēbes, bet kokvilnas izstrādājumi neder kā pirmais apģērba slānis.

 8. Tāpat kā uz A-somas saturu arī uz apģērbu attiecināms „80%” likums, līdzi jāņem tikai to apģērbu par kuru ar 80% varbūtību esi pārliecināts, ka tas tiks izmantots nākamo 72 stundu laikā. Apģērbam, ko vilksi mugurā atkāpjoties vai noglabāsi A-somā, jābūt tādam, ko var izmantot dažādās sadzīves situācijās, tādam, kas izskatās ne gluži sporta, ne gluži militārs, ne gluži tūrisma, ne gluži ikdienas, tam jābūt ne pārāk dārgam un noteikti tam nav jābūt lētam. Šāda piesardzība nepieciešama, lai izskata ziņā „nekristu ārā” no bēgļu pūļa, ja gadīsies tādā iekļūt. Tev ir jābūt absolūti neuzkrītošam, ja gribēsi pievērst sev uzmanību – atradīsi citus veidus.

9.  Ideāls variants vasarai: bikses-transformeri no labas firmas, bet bez „kliedzošām” detaļām, izturīgs krekls ar garām piedurknēm, vējjaka, izturīgas krosenes (panēsātas, vieglas, dārgas, ādas, labas –  tas var izrādīties galvenais apģērba elements). Būtiski, lai bikšu un krekla audums nebūtu vienādā krāsā un neatgādinātu jebkādu uniformu. Krāsas jāizvēlas bēšīgas, pelēcīgas, ja haki tad tikai kaut kas viens – krekls vai bikses. Tas viss, lai tu neizskatītos pēc “kroņa cilvēka” un vienlaikus būtu saģērbts atbilstoši civilistu izpratnei par gaumi. Būtu gudra doma apstrādāt virsdrēbes ar repelentu pret kukaiņiem – gatavnieks nekad nevar zināt vai nenāksies nakšņot mežā. Atkārtoju, ja kāds to ir palaidis garām, šis ir A-somā glabājams komplekts, nevis ikdienā nēsājams.

 1o. Vēl A-somā liekam 3-4 pārus izturīgu zeķu. Obligāti jāparūpējas par kvalitatīvu jostu, ko var izmantot uzkabei. Kā tu jau nojauti, josta nedrīkst būt no karavīru ekipējuma. Vēl svarīgs aksesuārs ir beisbola cepure bez spilgtiem uzrakstiem vai logo, neitrālas krāsas. Naģene palīdz pret lietu, sauli un novērošanas kamerām. Tam pašam nolūkam līdzi ņem saules brilles cietā futrālī. Noderēs bandana, kurai var būt 100 un 1 pielietojums. Saprotu, ka tā ir modes lieta, bet LV teritorijā ietīts šemagā/kufijā tu izskatīsies, kā minimums, jocīgi. Vismaz vēl dažus gadus.

11. Lietus aizsardzība – ūdensnecaurlaidīgas, bet tvaika caurlaidīgas bikses un jaka – jāatbilst diviem principiem – aizņem maz vietas salocītā veidā un ir izgatavotas no goretex vai ekvivalenta materiāla. Krāsa, izskats, kamuflāžas aizliegums – tie paši, kas iepriekš.

12. Aukstajam laikam – termoveļa, nepažēlo naudu, tas atmaksāsies. Es jau teicu, ka kokvilna nogalina? Vēl A-somā liekama vidēja biezuma flīsa jaka ar rāvējslēdzēju un flīsa cepure, cimdi.

 13. Ņemot vērā, ka plānojam īsu 72 stundu „ceļojumu” telti ņemt būtu pārāk apgrūtinoši. Labāk paņemt vieglu guļammaisu un t.s. bivibag – palielu maisu no telšu izgatavošanai izmantojamā materiāla, kas nodrošina aizsardzību pret nelielu lietu, bet salocītā veidā neaizņem vairāk vietās kā puslitra pudele. Tāda  kā bone less telts: ). Bivibagā var gulēt, ja kas. Guļammaisu var aizvietot ar pončo vai segu, bet kvalitatīvai atpūtai labāks būs guļammaiss. Kombinācijā ar bivibagu izmantojams arī ziemā. Siltumizolējošs paliktnis (var būt siltumatstarojoša plēve) un papildus teltene, ko nostiept virs bivibaga nebūs lieki. Galvenais  faktors – svars un aizņemamā vieta A-somā . Pretodu tīkls pēc izvēles.

 Nobeigums

6 domas par “Atkāpšanās mugursoma. 1.turpinājums

  1. Vai civilistiem būtībā jāgatavojas kādu laiku izdzīvošanai mežā, kuru ienaidnieks tik ātri neizķemmēs, kamēr atnāk sabiedrotie?

    • Mierīgam lauku iedzīvotājam nav jāmūk mežā, kamēr viņa māja nav nonākusi zem apšaudes. Šāda varbūtība ir samērā zema. Ieraksts domāts pilsētniekim, kuriem ir “lauki” vai cits plāns kur atkāpties. Dzīve kara pārņemtā pilsētā ir elle.

  2. 72h ir 3 diennaktis.Pirms izšķiries kaut kur skriet, padomā kā tur nokļūt, tad arī sapratīsi ko paņemt.
    Ziemā vispār nebūtu ieteicams apkārt vazāties. Bez konkrēta mērķa lauzties cauri sniegam, salam un ledum ir bezceris.
    Ar slēpēm ir grūti: ar nopērkamajām distancenēm slidsolī tālu netiksi, vecās platās luģas nekur vairs nedabūt, ja nu vienīgi “Ladgalītē”.
    Pavasarī, vasarā un rudenī, lielas problēmas sagādā odi un ērces – par pēdējām jāpadomā laicīgi – sapotējoties, jo mazie riebeklīši gaida mūs arī pilsētas apstādījumos.
    Man domāt ritenis ir labākais transports. 72h tu vari no Daugavpils nonākt Liepājā. Tāpat vari šo to paņemt līdzi.

    • RItenis, jo kluss un neuzkrītošs, pie tam pats esi sev dzinējs, motorollers savukārt ir salīdzinoši ātrs, var braukt divatā, ekonomisks, bet paskaļš.
      Ja pieņemam, ka apkārtne nebūs nosēta ar sirojošām bandām ik uz soļa, tad arī motorollers derēs.
      Ja nav, jo pie mums tie ir izplatīti tikai bērnu/pusaudžu vidū, jo moto sezona nav teju visu cauru gadu, kā, piemēram, siltajā Spānijā, tad parasts velo būs labākais variants.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.