Dzen laiviņu (papildināts 20.10. 16:05)


Sweden’s Armed Forces say the alert is in response to “foreign underwater activity” in the Stockholm Archipelago.

 

vara bungas: RU vienkārši brutāli dzen SE un FI NATO virzienā, jautājums tikai kādēļ? Manuprāt SE un FI stājoties ziemeļatlantijas aliansē tiks izjaukts  trauslais “spēku līdzsvars”  Eiropā, kas ļaus RU pilnīgi pamatoti pieprasīt kompensāciju. Visa XVI-XVIII gs Eiropas vēsture ir par un ap  “spēka līdzsvara” vai nu nodibināšanu, vai nu saglabāšanu, vai nu izjaukšanu, tas viss jau  bija un ne vienu reizi vien.  Ja kāds izjauc “spēku līdzsvaru” tam jārēķinās ar ekvilibriuma  atjaunošanas pasākumiem no citu spēlētāju puses. SE un FI stāšanos  NATO RU interpretēs (jau interepretē) kā uzbrukumu RU nacionālās drošības  interesēm, kas prasa līdzsvarošanu un  vecās Eiropas tautas to akceptēs kā  leģitīmu prasību.   Kompensācija var būt “baltkrievizēta” RU ietekmes zona Krievijas impērijas robežās.

UPD1  Krievu tankkuģis met cilpas netālu no notikumu vietas.

UPD 2 Baltijas flotei ir 2 KILO klases zemūdenes “Dimitrov” un “Viborg”.

UPD3  Ja “Dimitrov” un “Viborg” nav pie vainas (atrodas ostās), bet kodolzemūdenes   Baltijas jūrā neoperē, tad paliek GRU speciālās zemūdenes.

Эти подводные корабли официально именуются «атомной глубоководной станцией» и обозначаются аббревиатурой АС.  Они были приписаны к Министерству обороны и работали по заданиям Главного разведывательного управления. Только 1986 году подлодки перешли на баланс военных моряков. Однако управление их действиями по-прежнему осуществлялось непосредственно из Москвы. [..]

Эти подлодки, корпуса которых изготовлены из прочного титана, могут просто лежать на морском дне в течение нескольких месяцев. Существует целый ряд версий по поводу истинного целевого назначения этих АПЛ. По одной из них, глубоководные станции предназначены для проведения разведывательных операций. Они оснащены аппаратурой, которая дает возможность подключаться к кабелям связи, пролегающим на дне морей и океанов, и скачивать передаваемую информацию. [..]

 Tas,  ka pie Zviedrijas krastiem kaut kas nelabs notiek liecina arī nesenais incidents ar Somijas “pētniecisko” kuģi pie Gotlandes.  Iespējams  “pētnieki” meklēja kolēģus un gandrīz atrada, līdz ar to nācies iejaukties RU kara flotei.

UPD4 Hronoloģija

 

 

 

17 domas par “Dzen laiviņu (papildināts 20.10. 16:05)

  1. Būtu stulbi NATO skatīties uz kaut kādu “spēku līdzsvaru”. Ir NATO un ir Moskovijas banānu republika. Nav nekāda līdzsvara un nebūs! Ja banānu republika sāks lekties – dabūs bietē.

    • tu vēl neesi sapratis, ko nozīmē rietumu līderu ikdienas mantra: “ar spēka līdzekļiem Ukrainas krīzi nevar atrisināt”, “nepieciešams dialogs”, “Krieviju nevar atstāt ārpus dialoga”, utt. Neesi pamanījis, ka Krimas okupācija jau 100% ir akceptēta. Par Boisto galu galā te runājām vairākos setos… Ja būtu kaut kādi nopietni bietē dot gribētāji Nato, tad Latvijā ierastos nevis 4, bet 400 tanki un 4 apaču divizioni un rotācija notiktu tiem reizi gadā pārbraucot no Latvijas un Igauniju un atpakaļ.

      • Esmu sapratis. Un tāpēc viņi ir mīkstie stulbeņi. Ar Krieviju jārunā kā ar Maskačkas urliķiem – par mazāko pīkstienu bietē, vispār profilakses pēc ik pa laikam jādot bietē, lai ciena (urļiķi ciena tos, no kuriem baidās).

      • Nepiekrītu. Ja viens no sancenšiem lēnām mirst, tad otram tikai jāpagaida kamēr līķis garām peldēs. Nemaz karot nevajag.

  2. tikpat labi SE un FI iestāšanās var būt kompensācija par Krimu. tāpat, pēc SE un FI iestāšanās NATO, Lukašenko var aizrīties ar kartupeli – pārāk daudz viņš par Baltkrievijas neatkarību muldēt sācis. turklāt ir reāli labi bruņots – ne tikai uz papīra. notikt var viss kas.

    problēma ir tur, ka Krima izjauca visu pēckara politisko spēli – ko tādu nebija atļāvušies pat PSRS. ja RU Krimas statusu būtu atstājuši tādu pašu kā DNR un LNR, tad viss nomierinātos tāpāt kā pēc Abhāzjas – varbūt bik ilgāk papukstētu. formāli tas būtu vietējo demokrātisks dumpis kurš “nedaudz” pabalstīts ar kaimiņu armiju, kuru iebrauca, lai minimizētu civilo slaktiņu.

    noteikumu vairs nav – tos mēģina uztaustīt, nav skaidrs par ko tirgoties. situācija ir izšūpota no miera punkta un svārstās ar vien lielākā amplitūdā.

    tas, ka ASV ierindoja RU pēc ebolas vīrusa, ir ļoti smags mājiens. lai nu ko, bet “dognaķ ir peregnaķ” amīši prot – sākot ar mēness misiju un beidzot ar Irāku. to pat RU saprata, jo steigšus atgādināja, ka kodollielvalstīm kašķēties nevajagot.

      • jap 🙂 – RU tā uzskata. to jau Merkele esot teikusi, ka “Putins dzīvo citā realitāte” – cilvēkiem, kuri dzīvo dažādās realitātēs nevar rasties kopīgs viedoklis. priekš ASV RU ir satrakojies reģionālu izmēru benzīntanks, RU sevi redz kā PSRS svara lielvalsti.

    • Mēs uzskatam ka Krima izjauca līdzsvaru, RU, ka Maidans. Visiem sava taisnība. Cerams situācija ar Krimu un UA tiks atrisināta Eiropas DA reģionālā līmenī un mūs neskars. Bet kā jau vairākkārt teicu un turpināšu teikt – bīstamākais laiks priekš LV būs tad, kad RU sāks reaģēt uz NATO paplašināšanos Baltijas jūras reģionā. Var jau cerēt ka uz to laiku RU pārsprāgs pati no savām ambīcijām, bet vai šādu cerēšanu var saukt par tālredzīgu valsts politiku?

  3. Krievi laikam nesaprot, ka jo vairāk tu baidīsi Eiropas valsti ar spēku, viņi tieši arvien vairāk gribēs pievienoties NATO, un nevis otrādies 😀

    • Tieši to viņi vēlas, izprovocēt situāciju, kad NATO paplašinās un RU var puslīdz pamatoti plēst teļņašku. FI un SE viņiem sen nevajag, bet PSRS teritoriju gribētos atgūt. Kas ir NATO vērtīgāks asets – divas atīstītas Ziemeļvalstis vai hroniskie 2% nemaksātāji, kuru elite un iedzīvotāju trešdaļa nevēlas ne tikai aizstāvēties pret RU, bet vispār palikt Rietumu pusē? Ja NATO mūs iemainīs pret SE un FI, tā pat nebūs “uzmešana” bet raison’d’etat – savu nacionālo interešu ievērošana. Demokrātisko vērtību izplatīšana un aizstāvēšana ir tikai politikas instruments, bet nac.intereses – mērķis.

      • Augstākminētā diskusija starp NATO un RU nav “rītdienas” dienas kārtībā, tas ir dekādes vai divu jautājums, bet tie paši somu un zviedru virsnieki ar kuriem nācies komunicēt izslēdz iespēju, ka XXI gs kāda Eiropas valsts var aizstāvēt sevi pret lielvaru vienatnē. SE un FI dalība iekš NATO ir laika jautājums, pamodelējiet, kāda būs RU pozīcija šajā jautājumā. Modelējot vēlams nolikt sev priekšā reģiona karti.

  4. Kā jau domāju..nedaudz jāpagaida, kamēr tiks zināms kam pieder “zemūdens objekts”, lai var izdarīt turpmākās prognozes, ja šajā sakarā nekas nemainīsies.
    http://www.delfi.lv/news/world/other/krievijas-zemudene-zviedrijas-teritorija-sutijusi-sos-signalu-zino-laikraksts.d?id=45115356
    Nebija jau daudz variantu, kas tad Baltijas jūras reģionā būtu varējis izmantot zemūdeni – Vācija, Polija, Dānija, Krievija.
    Līdz ar šo ziņu atkrita variants ar “draudzīgo” “objektu”, kas varētu arī kalpot kā slepens savējo motivātors, kas iekļaujas biežo incidentu starpā pie Zviedrijas robežām pēdējā laikā, ātrākai lēmuma pieņemšanai, kā šeit tiek apspriests, lai stātos NATO.

  5. Par UPD – izskatās interesanti, tātad, tas, kas notiek pat diezgan klaji, tik un tā NATO aprindās tiek noklusēts vai notušēts un lietas netiek sauktas īstajos vārdos :)!

    • Domāju NATO šī krīze vismazāk ir vajadzīga ŠOBRĪD. Ja tā laiva klusi izslīdēs no svensonu tīkliem visiem būs tikai labāk. NATO nav gatava ŠOBRĪD nedz svensonu aizstāvēšanai, nedz tālākai burziņa eskalācijai ar RU. Visiem (un arī mums) būs labāk, ja neko neatradīs, bet procentus 3-5 pie NATO atbalsta neitrālajās ziemeļvalstīs tas dos.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.